Rakitna Rakitna


Verjetnost toče več informacij Hail probability


Kamera VP Rakitna več informacij Weather station camera


Cestna kamera več informacij Road camera


Obiščite še:

Dobrodošli v RakitniRakitna website

Gozdna in arheološka učna potforest learning trail

Jamborna potmast roadO postaji

Vsi podatki vremenske postaje, ki so prikazani na spletni strani, so izmerjeni oz. izračunani z avtomatsko vremensko postajo Davis VP2+ ventilirana , ki deluje brezžično. Podatki se zbirajo vsake 2 sekundi in stran se osvežuje vsakih 1-5 minut. Ta stran in njeni podatki se zbirajo s pomočjo WeatherLinkprograma.

Sestavljajo jo notranja konzola, ki sprejema izmerjene podatke, oddajnik s solarnimi celicami in zunanji merilni senzorji (termometer, higrometer/vlagomer, pluviometer/dežemer, anemometer/vetromer, UV senzor in solarni senzor).   

Napajanje vseh senzorjev poteka preko baterije in solarnih celic. Podatki o temperaturi, količini in jakosti padavin se merijo v 10 - sekundnih intervalih, podatki o hitrosti in smeri vetra vsake 2.5 sekunde, podatki o vlažnosti zraka pa vsakih 50 sekund. Izmerjeni podatki se preko zunanjega oddajnika, s katerim so povezane vse merilne naprave, prenašajo na notranjo konzolo postaje in nato preko IP povezave na računalnik in WeatherLinkovo spletno stran. Notranjo konzolo poleg električne energije napajajo še baterije, zato postaja deluje tudi ob izpadu elektrike.

Slovenija

Slovenija je edina država v Evropi, ki združuje alpski in sredozemski svet, Panonsko nižino in kraški svet. Spremenljivost pokrajin vas vedno vnovič preseneti. Opazujete lahko morje, na drugi strani pa vaš pogled objame visoke gore. Med vzponom skozi gozdnato pokrajino pod seboj vidite zeleno ravnico. Z gorskega travnika vam pogled seže do rečne soteske. Bližina nasprotij in razlik je slovenska posebnost.   

V Sloveniji lahko še vedno hodite skozi pragozd ali opazujete rast grozdov na najstarejši vinski trti na svetu. V Sloveniji lahko slišite zgodbe o medvedih in jeste gozdne sadeže, ki ste jih sami nabrali med kratkim sprehodom iz mesta. Tu lahko odkrijete skrivnosti Zemljinega površja in tistega, kar leži pod njim. Tu ste del narave!   

Slovenija ima številne naravne znamenitosti z značilnostmi vseh štirih glavnih vplivov: alpskega, sredozemskega, kraškega in panonskega sveta. Hkrati ima izredno pestrost arhitekturnega in urbanega oblikovanja. V slovenskih mestih se lahko počutite kot doma.   

Slovenija je dežela s številnimi zelenimi površinami, ki ponuja dobre možnosti za aktivne počitnice. Ponudba kakovostnih nastanitev pa je zagotovilo za udobno bivanje. V Sloveniji lahko preživite prijeten poletni dopust ali zimske počitnice ali pa jo obiščete za konec tedna.   

Slovenija slovi kot dežela kulinaričnih dobrot. Privoščite si pestro ponudbo izvrstnih slovenskih vin s priznanih vinorodnih območij.   

Prijetno bivanje vam zagotavljajo tudi gostoljubni, prijazni in pozorni domačini. Slovenijo lahko začutite!

Rakitna

Rakitna leži v osrčju velike kraške planote, na nadmorski višini 800 metrov v osrčju Krimsko - Mokriškega hribovja. Znana je po svojem blagodejnem podnebju, ki ga ustvarja mešanje sredozemskih in alpskih zračnih tokov. V vasi je tudi klimatsko zdravilišče za otroke.   

Jezero na Rakitni je priljubljena izletniška točka v slikovitem naravnem okolju ter izhodišče vrste sprehajalnih in pohodnih poti. Ob njem stoji sodoben mini hotel. V jezeru se je poleti mogoče kopati, pozimi pa se na njem drsati. Zelo dobre so tudi možnosti za ribolov, loviti je mogoče krape, amurje, ostriže ter postrvi.   

Jezero na Rakitni je izhodišče za priljubljeno krožno sprehajalno pot (40 minut hoje) ter za arheološko učno pot (ura in pol hoje), ki vodi do ostankov rimskega obrambnega stolpa in obrambnega obzidja (Claustra Alpium Iuliarum) iz 3. st. n. št. Rakitna je tudi izhodišče za daljše pohodne in kolesarske poti. Najbolj priljubljena med njimi vodi na bližnji Krim (1107 m). Okoli Rakitne so tudi obširni tereni za tek na smučeh.   

Sredi vasi Rakitna stoji baročna cerkev sv. Križa, prvič omenjena leta 1420. Ima dve stranski kapeli in se ponaša z dvema marmornatima oltarjema. Slika v glavnem oltarju je delo Henrike Langus, Ivan Šubic pa je izdelal kipe. Ob božiču v cerkev pritegnejo veliko obiskovalcev ročno izdelane jaslice iz korenin.

Zasluge


Vremenski podatki so objavljeni na:

Slovenska vremenska mreža

WeatherlinkIP

MapView

Geostik

Oprema, ki se uporablja:

Vremenska postaja
Davis VP2+ ventilirana

Vremenski program
WeatherLink

Vremenski server
Shuttle DS10U5

Ponudnik
Vremensko društvo ZEVS

Davis VP2+ ventilirana

WeatherLink

Shuttle DS10U5

Vremensko društvo ZEVS

Meteorološki podatki vremenske postaje Rakitna so neuradni, meteorološka postaja sama pa ni del državne mrež:e Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO),
je pa vključena v Vremensko društvo ZEVS. Prikazani podatki so izmerjeni točno, vendar so zgolj informativni in nimajo značaja uradnega podatka.

Podatke meri vremenska postaja "Davis VP2+ ventilirana" od 05.03.2011 dalje.

Opozarjamo, da ne prevzamemo odgovornosti za morebitno nastalo škodo, ki bi nastala zaradi odločitve, sprejete na osnovi teh podatkov!